Tuesday, December 15, 2015

Travelog Brunei - Sabah 2015

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh,

Alhamdulillah, dengan limpahan rahmat dan keizinan dari Allah swt, penulis digerakkan hati dan diberi peluang untuk menghidupkan semula ruangan sesawang ini untuk mencoretkan kisah pengalaman kehidupan penulis sendiri sebagai satu perkongsian yang bermanfaat harapnya dan sebagai rujukan penulis sendiri untuk menilai semula diri ini agar selalu menghargai kehidupan yang dianugerahkan Yang Maha Menghidupkan serta mengambil pengajaran dari peristiwa yang berlaku dalam setiap hari dalam hidupku. Semoga kita selalu menjadi hamba yang bersyukur.

Marilah kita selalu menjadi hamba Allah yang bersyukur...

Bermula cuti sekolah yang panjang bagi tahun 2015, penulis bersama suami tercinta yang baru sahaja pulang dari menamatkan pengajian sarjananya telah merancang untuk mencari tempat untuk bercuti dan menerokai alam ciptaan Allah serta dalam proses untuk menyuburkan semula cinta dan kasih sayang yang telah lama terpisah antara dua benua. Maka, pilihan tempat percutian kami kali ini ialah Brunei Darussalam serta Negeri di bawah bayu iaitu Sabah.


Kami memilih untuk membawa kereta sendiri bagi memudahkan perjalanan dari satu tempat ke satu tempat dan menjimatkan kos perbelanjaan. Walaupun apabila dilakukan survey terhadap rakan-rakan guru yang pernah mengunjungi tempat tersebut, rata-rata menyatakan lebih baik untuk menggunakan penerbangan daripada letih memandu kereta, tetapi kami memilih untuk memandu kereta memandangkan kami tidak berkejar masa, dan lebih kepada ingin menghayati perjalanan ini, dalam masa yang sama kami juga dapat berhenti di beberapa destinasi lain yang tidak pernah kami jejaki sepanjang perjalanan. Perjalanan ini mengambil masa selama 8 hari 7 malam bermula dari 30 November hingga 7 Disember 2015.

Keretaku yang sangat soleh dan banyak berbakti sepanjang perjalanan.... Alhamdulillah...

Sebelum perjalanan bermula, kami terlebih dahulu merancang perjalanan seperti tempoh perjalanan, tempat-tempat menarik yang ingin dilawati, anggaran kos perbelanjaaan, dan kenalan-kenalan yang boleh kami ziarahi untuk mengeratkan sillaturrahim. Kelihatan seperti mudah, tetapi tidak begitu mudah sebenarnya kerana kami mengggunakan masa seharian untuk melakukan penelitian agar perjalanan ini menjadi satu perjalanan yang bermanfaat, tidak membazir, dan yang paling utama ialah sampai kepada tujuannya iaitu Jaulah Tarbiyah.  Kami sangat mengharapkan kami tidak lalai dari mengingati Allah dalam perjalanan ini, kerana sesuatu perkara yang dilakukan tanpa mengharapkan keredhaan Allah, tanpa disertai oleh keberkatan, maka ia hanyalah seperti debu-debu yang beterbangan. Berjalan sambil berzikir dan berfikir akan kebesaran Illahi merupakan satu seruan Allah ke atas para hamba. Menerusi firmanNya dalam surah Al-Mulk (67:15) :


“Dialah yang memjadikan bumi untuk kamu yang mudah dijelajahi, maka jelajahilah di segala penjurunya dan makanlah sebahagian daripada rezekiNya. Dan hanya kepadaNyalah kamu (kembali setelah) dibangkitkan.”


Subhanallah, indahnya Islam, mudahnya Islam. Allah swt mengetahui keperluan hamba-hambaNya. Dalam kesibukan kita bekerja mencari rezeki sebenarnya kita juga perlukan masa untuk menghargai diri kita sendiri, berhenti seketika untuk merehatkan minda, bermuhasabah diri sebelum meneruskan perjalanan yang lebih mencabar. Dalam masa yang sama, kita juga diseru untuk membina masa-masa yang indah bersama anggota keluarga, supaya dapat menyuburkan rasa cinta dan kasih sayang antara ahli keluarga, serta bermuhasabah semula mengenai peranan dan tanggungjawab masing-masing. Subhanallah, semoga kami sekeluarga juga dikurniakan rahmat, berkat serta keredhaan dari Allah swt, diberikan kebahagiaan dalam bentuk sakinah, mawaddah wa rohmah. Amin Ya Robbal Alamin.



Antara persediaan sebelum berjalan jauh ialah memastikan kenderaan dalam keadaan baik. Alhamdulillah, terlebih dahulu kami telah melakukan servis kereta 2 hari sebelum bertolak, menyediakan bekalan minyak hitam dan air di bonet kereta untuk segala kemungkinan, car charger, car holder. Bagi menjimatkan kos makanan, kami telah membawa bersama beberapa bekalan makanan seperti air mineral, roti, mee segera, kicap, gula, 3 in 1 coffee dan milo. Sandwitch baker, Egg Maker, Bekas-bekas untuk makan dan minum. Oleh kerana perjalanan ini merentasi negara jiran, passport jangan dilupakan. Sabah dan Sarawak juga mengamalkan penggunaan passport untuk memasukinya walaupun negeri-negeri tersebut terletak di dalam Malaysia. Jika tidak, anda akan berpatah balik sahaja.

Passport yang digunakan semaksima mungkin... Terdapat 20 cop sepanjang perjalanan.

Sekian dahulu coretan pembuka dari penulis. In sha Allah, penulis akan menyambung lagi nukilan tavelog ini pada coretan akan datang. Doakan penulis agar terus dikurniakan kelapangan jiwa dan ruang masa untuk meneruskan coretan perkongsian ini. Sekian segala yang baik itu daripada Allah swt, serta yang tidak baik itu adalah daripada diri penulis sendiri, hakikatnya kedua-duanya datang dari Allah swt.  


Penawarhati90
7.45 am
4 Rabiulawal 1437H bersamaan 16 Disember 2015 
Langkawi, Kedah











Monday, November 24, 2014

Selamat Bercinta Hingga Ke Syurga

All praise is due to Allah. We praise Him, seek refuge with Him, and seek His Forgiveness. We seek refuge with Allah from the evils of our souls, and the mistakes in our actions. Whoever Allah Guides, then is none who can misguide him, and whoever Allah misguides, there is none who can guide him. Ana I testify that there is none worthy of being worshipped except Allah SWT, and I testify that Muhammad SAW is His servant and Messenger.


Alhamdulillah, segala puji selayaknya bagi Allah Azza Wajalla, kerana dengan izin dan kurniaanNya, saya diberi kelapangan masa untuk mencoret sedikit tinta sebagai catatan perjalanan kehidupan saya untuk  saya muhasabah semula, agar saya selalu mengambil ibrah dari kehidupan lalu dalam melalui kehidupan hari ini dan  mendatang, in sha Allah selagi jasad masih dikandung badan. Saya mendoakan agar kita semua dapat membina kehidupan yang penuh erti dalam sehari-hari, di mana kehidupan itu akan bererti jika sekiranya kita menjalaninya di atas landasan yang benar sepertimana yang dikehendaki Allah.


Saya mendoakan semoga limpahan rahmat dan barokah sentiasa menaungi kehidupan insan-insan yang saya kasihi, iaitu suami tersayang, Ahmad Faiz yang dicintai kerana Allah, kedua ibu bapa saya yang dirindui kerana Allah, kedua ibu bapa mertua saya yang dikasihi, ahli keluarga, sahabat-sahabat yang diingati selalu, para murid yang begitu baik hati, dr SMK Bukit Gambir, SMK Convent Green Lane, SMK Kedawang, SMK Kelibang dan SMK Mahsuri, serta tidak lupa, saudara-saudara seaqidah saya di Palestin, Syria, Rohingna, Mesir dan seluruh pelosok dunia. Semoga kita semua sentiasa diampuni, dirahmati dan bersama orang-orang yang dijauhkan daripada azab api neraka. Allahumma amin.


Alhamdulillah, dengan izin Allah, tanggal 13 September 2014 bersamaan 18 Zulkaedah 1435H, saya dan suami, Ahmad Faiz telah selamat diijabkabulkan di perkarangan masjid Kampung Bayas, Pulau Langkawi. Tiada lafaz yang mampu saya ucapkan melainkan Alhamdulillah, kerana dengan izinNyalah semuanya berjalan dengan lancar, pada waktu dan cuaca yang baik, kesihatan yang baik. Alhamdulillah, tarikh ini juga merupakan ulangtahun kelahiran bapa mertua saya, En Ahmad Shukri. Seusai menjalankan ijabkabul, saya lansung mengucapkan “selamat hari lahir abah” kepada abah saya. Alhamdulillah, saya sangat bersyukur menerima dan diterima keluarga baru dengan begitu baik, namun, kasih saya terhadap ibu ayah saya tercinta tidak sekali-kali melemah, malah saya semakin mencintai ibu bapa saya yang telah membesarkan saya dengan penuh kasih sayang. Saya benar-benar mengasihi mereka kerana Allah.

Kenangan Indah di Hari Bersejarah :Majlis Ijabkabul Ahmad Faiz & Syafiyah
13 September 2014
"Barakallahulakuma wabaraka alaikuma wajama'a bainakuma fiikhier"

Inilah hari bersejarah yang amat bermakna dalam kehidupan saya. Setelah begitu lama, satu demi satu ujian yang melanda, entah bagaimana saya ingin mengungkapkan, bahawasanya saya merasa amat tenang. Alhamdulillah. Tertutup sudah satu pintu fitnah bagi saya dan suami dalam ujian keremajaan kami, dan Alhamdulillah, kami telah mengikuti satu sunnah Rasulullah saw, semoga dengan perkahwinan ini saya mengharapkan kami dapat saling bantu membantu, saling lengkap melengkapi ke arah mencapai mardhatillah. Sesungguhnya perjalanan kami baru sahaja bermula, perjalanan yang lebih mencabar saya kira, iaitu perjalanan untuk membina sebuah keluarga yang dicintai Allah, dikasihi Rasulullah dan dijauhkan daripada azab api neraka. Sebuah ‘akad pernikahan’ bukanlah sebuah pertalian yang menghalalkan sebuah perhubungan yang sebelum ini haram di sisi Allah swt sahaja, namun, ia merupakan ‘Mitsaaqah Ghalizaan’, suatu perjanjian yang berat. “Ada perkara besar dalam perjanjian berat ini. Hati yang menerima, jiwa yang merela, sikap yang mententeramkan, dan kesediaan untuk berjuang bersama”.- Ust Muhammad Fauzil Adhim


"..dan apabila dilafazkan kata Terima Akadnya, Allah menjadi saksi dalam perkahwinan kita. Bahawasanya kita (suami) terima untuk mendidik Ibadahnya, Imannya, dan Akhlaknya untuk menjadi akhlak mukmin, untuk menyiapkan dia menjadi Ibu pada Mujahiddah yang akan lahir kelak."-Pak Arbi

Alhamdulillah, dengan sekali lafaz Ahmad Faiz Ahmad Shukri sah menjadi belahan jiwaku fiddunia walakhirah... In sha Allah. ^_^

Harapan saya untuk suami tercinta, semoga anda bersedia untuk memikul tanggungjawab ini. Semoga anda sentiasa diredhai Allah, dicintai Allah dan dikasihi Rasulullah dengan menjalankan tanggungjawab sebagai seorang ketua keluarga. Marilah kita sama-sama berlumba-lumba melakukan kebaikan antara satu sama lain, menghargai persamaan, menghormati perbezaan, dan saling berkasih sayang kerana Allah. Moga dengan ini, akan terbinalah sebuah keluarga yang penuh dengan sakinah, mawaddah wa rahmah sehinggalah kita bertemu semula di syurga Allah. Allahumma amin.


Sebuah nasihat pernah saya baca di dalam sebuah buku bertajuk “ Bahagianya Merayakan Cinta”, penulisan Ust Salim A Fillah berkenaan dengan Barakah Sebuah Pernikahan:


Kehidupan bertemankan Barakah

"Di saat apapun barakah itu membawa kebahagiaan. Sebuah letup kegembiraan di hati, kelapangan di dada, kejernihan di akal, dan rasa nikmat di jasad. Barakah itu memberi suasana lain dan mencurahkan keceriaan musim semi, apapun masalah yang sedang membadai kehidupan.


Barakah itu membawa senyum, meski air mata menitik-nitik. Barakah itu menyergapkan rindu di tengah kejengkelan. Barakah itu menyediakan rengkuhan dan belaian lembut di saat dada kita sesak oleh masalah."


Bagaimana dalam kondisi apapun, kapan pun, di mana pun, nafas-nafas kita adalah hembusan keberkatan, dan detik-detik kita dihitung sebagai kebaikan, sebagai pahala.

Bagaimanakah kita meraih Barakah itu?

Kunci barakah itu ada pada Keimanan dan Ketaqwaan. Keimanan yang meyakinkan kita untuk terus beramal soleh menurut apa yang telah dituntunkan Allah dalam setiap aspek kehidupan, semuanya. Dan ketaqwaan yang mengisi hari-hari kita dengan penjagaan, kepekaan, dan rasa malu bahawa kita sentiasa berada di bawah pengawasan Allah swt.


" Penting untuk diketahui suami isteri, bahawa hidup adalah suatu seni kemungkinan, hendaklah masing-masing RIDHA dengan apa yang Allah telah berikan dan berusaha untuk mencapai sesuatu yang lebih baik pada batasan yang memungkinkan"-Sheikh Muhammad Shalih Al-Munajjid.

Keluarga dan sahabat handal yang turut hadir meraikan... Alhamdulillah, Jazakumullahukhair...

Sahabat sebatch semasa di MATRI... 

Bekas pelajar a.k.a adik-adik SMK Bukit Gambir yang baik hati turut hadir meraikan guru merangkap kakak mereka. Subhanallah, moga Allah kasih kalian.... ^___^

Alhamdulillah...Salam kasih dan cinta dari kami: Ahmad Faiz & Syafiyah 
Mohon doakan kami agar terus bersatu dalam bahtera ini menggapai redha Allah bagi menuju ke syurga. Itulah yang paling kami harapkan... Amin.


Sekian sahaja dahulu, coretan dari saya. Subhanallah, terasa masa begitu pantas berlalu kerana sedar tidak sedar, sudah dua bulan lebih perkahwinan kami. Alhamdulillah, semoga Allah istiqamahkan kami di atas deenNya dan semoga kami akan bisa terus Bercinta Hingga Ke Syurga. Amin.

Bersambung.....




Penawarhati90
5.30pm (waktu uk)
24 November 2014 bersamaan 1 Safar 1436H
Brunwick Street, Sheffield, United Kingdom




Sunday, July 6, 2014

IKTIBAR

Andai ini takdirku..
---------------------

Ini cerita pasal rakan baik saya. Wife dia kena barah payu dara....dia dah mula cari spare tyre, dapat plak student IPTA..muda lagi. wife dia kena buang sebelah payu dara...kawan saya ni dah geli untuk bersama dengan wifenya. Bulan 12 tahun lepas, kawan saya kahwin dengan 2nd wife dia yang baru berumur 21 tahun....

Masa cuti Thaipusam hari tu, kawan saya bawa wife no.2 tinggal dengan wife no.1. Dan yang paling kejam...wife no.1 kena keluar dari bilik master bed room..untuk beri laluan kepada wife no.2...kejam. Memang kejam !!

Saya sampai sekarang tak boleh terima perbuatan kawan baik saya tu yang halau wife no.1 keluar bilik. Walaupun tindakan dia kahwin tu..saya tak kisah sangat...tapi jauh di sudut hati saya...memang terasa kejam...sebab wife dia masih sakit dan tak terfikir ke dia pengorbanan wife no.1 jaga dia dulu dan 4 orang anaknya.

Masa Thaipusam tu, saya sempat lah cakap dengan dia kat luar rumah, coz kawan saya tu jiran sebelah rumah - we all sama-sama beli rumah masa bujang. Saya cakap sampai hati dia buat macamtu kat wife no.1, dia marah saya balik, hal rumahtangga dia, saya jangan campur..dah kena camtu....saya malas lah nak bertekak...

Saya ada jugak suruh dia asingkan dua dua isteri...tapi dia tak nak...dia kata payah dia nak berulang alik. lantaklah... ..biar Tuhan je balas di atas perbuatan kejamnya ke atas wife no.1.

Kawan saya tu sebaya dengan saya. Umur 35 tahun. Wife no.1 kawan saya tu umur 39 tahun. Tua dari kami. Masa kawan saya belajar dulu...memula dia dengan wife no.1 sebagai kakak dan adik angkat....wife dia dah kerja sebagai operator kilang...so wife no.1 tu banyak support study kawan saya tu...lepas tu, dah jodoh, dia orang kahwin..

Mungkin sebab perbezaan umur yang perempuan lebih tua, menyebabkan kawan saya berubah arah.. tak tahu lah saya nak cakap... tapi yang buat saya bengang...ade ke...kawan saya tu....selalu pujuk saya sampai lah sekarang supaya jadi macam dia...cari no.2... tak sampai hati saya nak duakan isteri tersayang saya tu.

Saya memula tak tahu jugak yang kawan saya tu , bawa wife no.2 dia tinggal bersama wife no. 1. Tapi, bila saya dengar kecoh dari rumah sebelah...saya jengoklah... saya nampak kawan saya tengah campak baju-baju wife no.1 dari balconi....wife saya sampai nangis bila tengok peristiwa tu...

Kat bawah...saya tengok...anak-anak dia yang 4 orang tu dengan maid...menangis pungut baju mak dia...kawan saya menjerit-jerit dari atas balconi..cakap. .. "kau orang cakap dengan mama kau...kalau nak papa jaga sampai mampus...jangan lawan cakap papa..."

Tak boleh saya bayangkan macam mana perasaan anak-anak dia bila dengar papa dia cakap camtu. Anak-anak no.1 & 2 perempuan, 3 & 4 lelaki. Saya rasa, tujuan utama dia halau wife no.1 dan bagi laluan kat wife no. 2 ialah sebab ada jacuzzi dalam bilik utama tu...so...seronoklah dia berendam & mandi sama-sama dengan wife no.2 dalam jacuzzi tu. saya ingat lagi..saya dengan kawan saya tu...sama-sama pergi pilih jacuzzi dan pasang kat bilik masing-masing dulu...

-----------------------------------------------------------------------
Maaf. Lama saya tak sambung cerita pasal kawan saya nie. Ini kerana saya sibuk menguruskan urusan pengebumian, dan kenduri arwah wife no.1 kawan saya tu.

Arwah baru sahaja meninggal dunia pada hari sabtu 250103...sedangkan suaminya - rakan baik saya tiada di Malaysia kerana honeymoon dengan wife no.2 di France . Rakan saya sudah berlepas pada malam 240103 lagi.

Apabila saya balik ke rumah setelah menghantar rakan baik saya ke airport Changi, maid arwah call mengatakan yang arwah mengalami sesak nafas...saya kelam kabut ke rumah sebelah..untuk bawa arwah ke hospital...sebelum arwah pergi ke hospital.. .dengan kepayahan, arwah mencium dua anak kembarnya (no.3,4) yang berusia 3 tahun yang sedang tidur. Arwah juga berpesan kepada 2 anak perempuan ( no 1 dan 2) yang berusia 6 dan 5 tahun supaya menjaga adik-adiknya. Mungkin arwah dah tahu yang dia akan pergi..

Hanya saya dan maid arwah sahaja yg menghantar arwah ke hospital. wife saya menunggu di rumah rakan saya. Beberapa kali masa dalam perjalanan, arwah berpesan pada saya supaya tolong tengok-tengokkan anaknya...

Saya masa tu, hanya meninggalkan pesanan sms kat rakan saya yang isteri dia sakit kerana rakan saya masih dalam penerbangan. saya juga sempat menelefon abang arwah yang berada di Kluang supaya datang segera. Arwah hanya mempunyai dua beradik sahaja, mak & ayahnya sudah tiada.

Semasa di hospital, arwah sempat berpesan dengan doktor, jangan lakukan rawatan yang teruk-teruk kerana dia dah nak pergi...memang sedih masa tu. dah puas saya menangis 2 3 hari ni.

Masa abang arwah sampai dari Kluang ke hospital...arwah masih dalam bilik rawatan....abang arwah terlampau geram bila tahu adik iparnya pergi melancong. masa tu arwah dah koma dan tak lama lepas tu, arwah pergi buat selamanya. dan abang arwah yang membuat keputusan agar jenazah arwah segera dikebumikan tanpa menunggu kepulangan suaminya.

Saya dengan abang arwah yang sibuk menguruskan urusan untuk mengeluarkan jenazah. Banyak perkara yang saya pelajari, seperti mendapatkan pengesahan kematian oleh doktor, lepas tu kena buat laporan kematian di balai polis, dan balai polis mengeluarkan sijil kematian dan permit pengebumian , kemudian dengan sijil kematian dan permit pengebumian, kami terpaksa ke hospital untuk
mengeluarkan jenazah dan juga urusan-urusan lain.

Alhamdulilah.. untuk urusan pengembumian jenazah,jawatankuasa masjid telah banyak membantu saya. semua urusan pengebumian seperti pembelian peralatan, mengali dsbnya diuruskan oleh jawatankuasa masjid. malam tu, saya dan abang arwah tidak tidur.

Dalam pukul 10 lebih, 250103, pagi, barulah jenazah arwah dapat dibawa ke rumahnya dan selepas zuhur, jenazah arwah selamat dikebumikan.

Suami arwah hanya menelefon semasa jenazah arwah dibawa pulang ke rumah dan saya memberikan jaminan bahawa semua urusan akan saya selesaikan dan supaya rakan saya tu meneruskan percutian. dalam kepala saya masa tu tak ada fikir untuk marahkan rakan saya tu, hanya yang terlintas untuk selesaikan urusan pengebumian sahaja.

Masa jenazah di rumah, anak-anak arwah yang no.1 dan 2 dah tahu ibunya sudah tiada, tapi yang kembar tu..sibuk bertanya ‘’kenapa mama tidur kena tutup.. ??’’ ‘’kenapa mama tidur kena tutup.. ??’’ sedih. sedih sangat saya ketika itu. saya hanya berupaya memeluk dua kembar tu supaya senyap...tapi air mata saya menitis juga. saya kenal arwah masa saya form 4 di MRSM. masa tu, saya dan rakan saya sama-sama belajar di sana. masa form 4 lah, rakan saya menjadi yatim piatu kerana bapanya meninggal dan arwahlah yang selalu menjadi perangsang kepada rakan saya tu. Lepas SPM, we all dapat tawaran ke USA . setiap bulan rakan saya tu mendapat kiriman wang dari arwah kak zai tidak kurang dari $100 USD.

Masa pengebumian, saya antara yang menyambut jenazah dari dalam lubang kubur untuk diturunkan ke liang lahad. saya memegang bahagian kepala jenazah, dan saya merasakan bahawa arwah sedang merenung saya, sedih masa tu.

Masa urusan pengebumian tu, anak-anak arwah yang kembar hanya memandang sahaja. Tetapi, bila tanah ditimbus menutupi jasad mamanya, barulah yang kembar itu menangis, tapi dipujuk oleh wife saya.

Suami arwah akan kembali pada hari rabu 290103. dan sehingga hari ni, setiap malam ke empat-empat anak arwah tidur bersama-sama saya...mereka rindukan arwah mama mereka, dan juga papa mereka. Boleh dikatakan, budak-budak tu selalu je mengigau bila tidur. Mereka akan memanggil ‘’mama...mama...mama...’’ dan saya terpaksa memujuk dengan mengatakan.. ..shhh.. senyap.. senyap sayang...papa ada..papa ada sini..dan saya berharap agar Allah..berikan hidayah kat rakan saya tu...supaya dia sedar akan kekejaman dia dan AL-FATIHAH lah kiriman kita semua yang masih bernafas di bumi ini untuk arwah mamanya...

P/S : Kisah benar untuk dijadikan renungan terutama bagi lelaki yang bergelar suami. Setiap yang Allah s.w.t kurniakan kepada kita, tak kiralah sempurna atau tidak pada pandangan mata, ia adalah anugerah, amanah yang tak terhingga nilainya. Isteri dan anak untuk disayang sampai bila-bila, bukan untuk dibuang bila dah "tak berguna"..

 “ Ya Allah Ya Rabbi,Anugerahkanlah kepada kami pasangan dan keturunan yang menjadi penyenang hati kami, dan jadikanlah kami pemimpin bagi orang-orang yang bertaqwa.”


via : karyawanbisu.blogspot.com

Thursday, July 3, 2014

GURU

Guru adalah pekerjaan yang mulia. Guru selalunya berdisiplin, setiap hari akan berpakaian segak dan juga bijak merancang hidup. Sememangnya beruntung jika mempunyai pasangan hidup yang berkerja sebagai guru.

artikel kenapa untungnya kahwin dengan guru



Kenapa untungnya kahwin dengan seorang guru? Sila baca artikel di bawah:


1. Hidup Berjadual

Bukan kata lelaki atau wanita yang mempunyai pekerjaan lain tidak mempunyai jadual, tapi kalau cikgu, jadualnya setiap hari sudah tetap dan ditetapkan. Sampai penempatan dia di sekolah pun sudah berjadual. Kalau kita tengok cikgu Kimia, hidup dia bukan sahaja berjadual, malah berkala.

Macam Jadual Berkala Unsur (baca : Periodic Table). Jadi kalau suami dia itu jurutera, memang senang nak kejut orang bangun pagi.

5.00 pagi : Bangun pagi, masak air, buat sarapan.

5.50 pagi : Mandi, persiapan diri, solat Subuh.

6.20 pagi : Bersiap nak keluar rumah, menuju tempat ke sekolah.

7.10 pagi : Sampai sekolah.

7.30 pagi : Mula kelas.

10.10 pagi : Rehat

10.30 pagi : Masuk kelas lagi.

2.00 petang : Balik rumah (kalau tiada kelas tambahan atau aktiviti sekolah)

Senang kan?

2. Dedikasi, komited dan penuh komitmen.

Seorang guru yang hidupnya hanya berkisarkan sekolah dan tempat-tempat kerja biasanya akan penuh dengan sifat di atas. Bukan apa, ibu bapa penjaga sekarang kebanyakannya mengharapkan cikgu seratus peratus dan budak-budak pula biasanya akan menjadi besar kepala apabila dibiarkan.

Maka cikgu kenalah beri perhatian pada murid secara berlebihan dalam memastikan duit gaji yang diterima itu halal digunakan dan dimakan. Pernah tak kita dengar orang lain salahkan jurutera, arkitek, juruterbang, doktor, peguam dan sebagainya bila berlaku keruntuhan akhlak dan gejala sosial?

Mana ada!

Semua nak salahkan cikgu. Maka, cikgu kenalah komited. Konsep yang sama. Jadi, kalau suami terabai di rumah, nak salahkan siapa?

Maka, si isteri akan komited untuk memastikan suami gembira, bahagia dan apa sahaja asalkan suaminya tersenyum girang dan tidak memikirkan untuk menambah cawangan lain. Eh?

3. Tidak boleh menipu atau berpeleseran.

Nak bagi markah, ada skema jawapan. Pakaian ke tempat kerja, ada etika. Nak tanda kertas, ada garis panduan. Sampai sekolah, isi waktu kedatangan. Balik sekolah, kena tekan lagi nombor di komputer. Yuran murid semua ada hitam putihnya – nak pungut duit pun ada surat kuasa.

Bila boleh nak menipunya?

Nak berpeleseran? Jauh sekali.

Kena tangkap boleh kena buang kerja tahu.. Lepas tu masuk surat khabar dan segala media dengan tajuk, “GURU ……”

Gila kau………

Mana nak sempat lupakan suami kat rumah macam tu saja. Hidup akan dalam lingkungan – sekolah, keluarga, suami, sekolah lagi, keluarga lagi, suami lagi. Dan isteri, isteri, isteri lagi..

4. Terapi melepaskan tekanan (stress)

Semua kerja ada tekanan. Budak yang tolong isi minyak di stesen minyak pun ada tekanan. Makcik-makcik yang basuh pinggan dan masak di kedai makan pun tertekan. Tak masuk lagi nak rebus daging dengan periuk bertekanan tinggi tu kan?

Tapi bagaimana nak menguruskan diri kalau tertekan?

Cikgu-cikgu biasanya akan dihantar menghadiri kursus atau bengkel pengurusan tekanan (baca : stress management workshop). Selalunya ada, cuma akhir-akhir ini sejak ekonomi semakin sempit, kursus semakin berkurangan dan beban kerja bertambah. Tapi itu bukan suatu masalah sebab banyak cara lagi boleh melampiaskan tekanan kerja ini.

Aktiviti luar seperti basikal lasak, memanjat gunung, berkayak dan sebagainya sudah lama diperkenalkan kepada guru-guru. Bahkan, boleh ajak pasangan bersama. Elok-elok dalam melepaskan tekanan, boleh bercuti dengan suami sekali kan?

Pukul budak-budak di sekolah?

Itu bukan satu benda yang mengasyikkan pun. Masuk penjara ada harapan. Lebih baik buat sesuatu yang menyeronokkan untuk melepaskan tekanan.

5. Banyak cuti sekolah dan kerja cuma separuh hari.

Ini yang semua orang suka betul pada kerjaya guru.

Pengalaman peribadi, kawan-kawan saya yang bekerja atau bakal bekerja sebagai doktor, jurutera dan entah apa lagi jenis pekerjaan mahu saya carikan mereka pasangan yang bekerja sebagai seorang guru :)

Bakal doktor : Aku dah nak balik Malaysia hujung tahun nanti, habis belajar.

Saya : Ya, bagus! Sila minta hospital yang dekat sini.

Bakal doktor : Carikan aku bakal isteri seorang.

Saya : Kau nak yang macam mana?

Bakal doktor : Aku nak yang kerja cikgu.

Saya : Eh? Kenapa tak nak doktor juga?

Bakal doktor : Susah. Nanti waktu kerja tak sama, nak cuti pun susah.

Saya : Ceh! Memilih. Habis tu kenapa nak cikgu?

Bakal doktor : Sebab senang dia nak uruskan keluarga. Sekolah separuh hari. Bila balik kerja, dia biasanya akan ada di rumah kan? Kalau cuti sekolah, setiap hari pun mesti ada di rumah. Tak payah pening fikir nak ambil cuti ke apa.

Saya : Amboi kau.

6. Penampilan.

Kebanyakan guru-guru biasanya punya penampilan yang sedap mata memandang. Pergi sekolah mesti kena dengan gaya. Setiap hari ada berapa pasang mata yang akan memerhatikan langkah cikgu itu. Masuk kelas itu, budak-budak tengok. Masuk kelas sana, ada budak-budak lain pula tengok. Budak-budak yang suka, akan puji – “Cikgu lawa gila hari ini!”

Sudahlah cukup dengan lawa, cantik, ada pula gila.

Haih!

Sebab itu cikgu-cikgu kalau dipuji, dia tidak akan cepat bangga diri. Sebab apa? Setiap orang yang suka (biasanya budak-budak yang akil baligh kalau sekolah menengah dan budak-budak jujur dan telus macam sekolah rendah) – selalu puji cikgu.

Jadi, bukan suatu masalah dan kita tidak akan nampak cikgu itu kembang-kembang segala bila dipuji cantik, menarik, tertarik, menawan dan macam kena sawan….kan???




Kesimpulannya, usya-usyalah guru yang bujang kalau anda belum sampai jodoh :)

copy paste: http://fitrihadi.com/2013/04/artikel-kenapa-untungnya-kahwin-dengan-guru/

Sunday, June 29, 2014

Mari Masak Memasak


Rasa dah lama dapat hadiah ni, dalam beberapa bulan yang lalu. Tetapi pembaca setianya adalah ibu saya yang rajin memasak. Selepas itu disimpan kemas di rak buku. Allah izin, kontrak kali ini adalah sekolah petang, 12.00 pm - 5.30 pm. Diharapkan amanah ini akan dimanfaatkan juga untuk mencuba resepi-resepi baru. ^__^. Alhamdulillah, buku ini lengkap dengan segala masakan. Antara rajin atau tidak. Jika tidak rajin, maka saya hanyalah bermimpi untuk menjadi chef. Jika rajin, maka akan pandailah masak dengan sendirinya. 

Alhamdulillah, Jazakumullahukhairan kathira kepada pemberi amanah ini. Macam tau-tau. ^___^

Allahumma Billigna Fii Ramadhan


Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang,

Alhamdulillah, segala puji hanya bagi Allah, Rabbil Alamin, kerana dengan berkat keizinan dah rahmat dari-Nya, pada tanggal 29 Jun 2014, kita masih lagi dikurniakan nafas untuk melangkah ke 1 Ramadhan 1435H. Alhamdulillah. bersyukur kita kepada Allah kerana pada hari ini, kita masih lagi diberi peluang oleh Allah swt untuk menghirup udara segar Ramadhan Kareem di saat ramai saudara kita yang tidak sempat memasuki bulan Ramadhan ini kerana dipanggil pulang oleh Allah swt. Maka Allah memilih kita untuk menjadi tetamu Ramadhan, bermakna Allah memberi peluang kepada kita untuk bertaubat dan kembali kepada Allah serta memanfaatkan peluang ramadhan ini untuk menjadi hamba Allah yang bertaqwa. In sha Allah.


Selawat dan salam diutuskan buat Rasulullah saw, kekasih Allah, yang dicintai olehNya, suri teladan terbaik sepanjang zaman. Salam sejahtera diucapkan buat seluruh ahli keluarga dan sahabat baginda SAW.


Sahabat-sahabat warga pembaca budiman sekalian,

Marilah sama-sama kita manfaatkan peluang ramadhan ini semaksimanya untuk berubudiah kepada Allah swt tidak kira dalam hiburan kita, dalam tidur kita, dalam urusan seharian kita, niatkanlah semuanya kerana Allah swt agar ia membuahkan ganjaran pahala yang berterusan buat kita. Semoga dengan kesungguhan kita beribadah kepada Allah swt, Allah swt semakin cinta dan kasih kepada kita sehinggalah Dia memilih kita untuk dianugerahkan sebagai hambaNya yang bertaqwa di pengakhiran ramadhan nanti. Jadi, bagaimanakah pula caranya untuk mendapat anugerah Taqwa tersebut?

Telah Allah letakkan di dalam Al-Quran, 'guideline' untuk memperoleh ketaqwaan ini di dalam banyak surah. Antaranya ialah: 



Maksudnya:
Sesungguhnya yang sebenar-benar beriman kepada ayat-ayat keterangan Kami hanyalah orang-orang yang apabila diberi peringatan dan pengajaran dengan ayat-ayat itu, mereka segera merebahkan diri sambil sujud (menandakan taat patuh), dan menggerakkan lidah dengan bertasbih serta memuji Tuhan mereka, dan mereka pula tidak bersikap sombong takbur. Mereka merenggangkan diri dari tempat tidur, (sedikit sangat tidur, kerana mengerjakan solat Tahajjud dan amal-amal soleh); mereka sentiasa berdoa kepada Tuhan mereka dengan perasaan takut (akan kemurkaan-Nya) serta dengan perasaan ingin memperolehi lagi (keredhaan-Nya); dan mereka selalu pula mendermakan sebahagian dari apa yang Kami beri kepada mereka. Maka tidak ada seseorang pun yang mengetahui satu persatu persediaan yang telah dirahsiakan untuk mereka (dari segala jenis nikmat) yang amat indah dipandang dan mengembirakan, sebagai balasan bagi amal-amal soleh yang mereka telah kerjakan. - al-Sajda (32) : 15-17



Mari merancang waktu dan aktiviti Ramadhan kita agar ia tidak berlalu sia-sia:

Ramadhan ini....bagaimana untuk pastikan pada waktu siang kita banyak mengingati Allah dan tidak hanyut dengan arus duniawi? Perancangan:
- Jangan biarkan diri dalam mode ‘auto-pilot’. Kena banyak berhenti seketika dalam kesibukan melakukan tugasan harian dan nilai niat, perkataan dan perbuatan kita.

- Mendirikan solat dengan penuh kekuatan serta menjaga tata-tertibnya. Jadikan solat itu sebagai masa untuk mengingati Allah seperti yang disebut dalam surah Taha ayat 14, mengambil nasihat dan pengajaran dari Kalam Allah yang dibaca padanya, mendatangkan kembali rasa takut kepada Allah dan meletakkan urusan dunia (anak, rumah, makanan dan lain-lain) jauh dari hati kita buat seketika.

- Selain mengkhususkan malam sebagai waktu ibadah, ambil juga satu portion dari waktu siang untuk membaca al-Quran.

- Sentiasa menyedari bahawa tujuan penciptaan manusia itu adalah untuk beribadah kepada Allah dan jangan biarkan dunia melalaikan kita dari tujuan asal tersebut,

- Sentiasa look forward masa untuk solat dan membaca al-Quran. Seperti yang disebut dalam hadis Nabi shallallahu ‘alayhi wa sallam antara golongan yang dilindungi Allah ketika di padang Mahsyar nanti adalah lelaki yang HATInya sentiasa terikat dengan masjid. Begitu juga dengan wanita, jika tidak dengan masjid sekali pun, ia sentiasa menanti-nanti masa untuk bersolat, membaca al-Quran dan solat malam.

- Memperbanyakkan zikir.

- Banyakkan menyebut-nyebut mengenai pengajaran dari al-Quran dengan suami, anak-anak dan kawan-kawan. Jadikan ia budaya kita.

- Bawa reflection kita akan satu-satu ayat al-Quran yang kita tadabbur itu ‘ke mana-mana’ kita pergi dan pastikan ia memberi kesan kepada jiwa kita.

- Pastikan tugasan kita di siang hari itu adalah sesuatu yang syar’ie dan ada manfaat untuk akhirat kelak.

- Susun betul-betul apa yang hendak dilakukan supaya setiap pekerjaan itu ada pahala dan tidak sia-sia.

- Kurangkan atau jangan tengok TV, dengar muzik atau main game. Sebaliknya pilihlah hiburan yang lebih syar’ie; beriadah, berkelah dengan keluarga, ziarah kawan atau saudara mara, berbasikal, mendaki bukit dan sebagainya. Hiburkan diri dengan benda yang real dan ada manfaat untuk diri sendiri mahupun masyarakat. Masa itu terlalu berharga untuk disia-siakan begitu sahaja.

- Ambil peluang siang yang terang ini untuk melakukan ibadah lain seperti sedekah, membantu orang lain, menziarahi orang sakit, mengajak orang kepada kebaikan etc.

- Tidur seketika supaya badan tak terlalu letih.

Copy & Paste


Oleh yang demikian, kita menjumpai ada pelbagai cara untuk kita menghidupkan ramadhan kita untuk mencari keredhaan Allah swt. Sesungguhnya, jika kita dapat mengetahui pelbagai kebaikan di bulan Ramadhan ini, sudah tentu kita mengharapkan setiap bulan adalah bulan Ramadhan. Walau bagaimanapun, Allah mengatur Ramadhan ini hanya datang sebulan untuk setahun. Maka, marilah kita sama-sama pergunakan ia dengan sebaik-baiknya dengan sabar melaksanakan ketaatan kepada Allah serta dalam masa yang sama sabar dalam meninggalkan kemaksiatan kepada Allah. Setiap hari kita diberi pilihan untuk menuju jalan Fujur atau Taqwa/ Marilah kita memilih jalan Taqwa. Semoga Allah selalu menuntun jiwa kita untuk melalui jalan-jalan Taqwa. 

Allahumma balligna fii ramadhan.

Alhamdulillah, pada ramadhan kali ini, saya berkesempatan untuk menyambutnya selama 1 bulan bersama keluarga. Saya meyakini ada hikmah mengapa Allah menangguhkan dahulu penempatan bagi Graduan Sarjana Muda Sains Dengan Pendidikan termasuk saya, kerana Allah telah merancang sesuatu yang terbaik buat saya. Selepas ini, in sha Allah, jika berkesempatan untuk memasukinya lagi, saya akan menyambutnya dengan tanggungjawab yang baru. ^_^.  Walau apapun, kita meyakini bahawasanya:

"Manusia itu merancang, Allah juga merancang, dan Allah adalah sebaik-baik Perancang".  

Dengan ini saya memohon keampunan kepada Allah swt dengan sepenuh hati, dan meminta maaf kepada semua insan yang mengenali diri saya seandainya secara sengaja atau tidak sengaja saya menyakiti hati dan perasaan kalian. Setiap yang berlaku ada hikmahnya. Setiap yang Allah tidak izinkan berlaku juga ada hikmahnya. Namun kita sebagai manusia, harus menerima segala takdir, kerana meyakini Allah sebaik-baik pengatur kehidupan. Kita juga harus menyedari, kita bukan berada di alam fantasi, kita sedang berpijak di bumi yang nyata. Segala kenangan lalu biarkan ia berlalu, tidak perlu kita  bersedih, walau kadangkala kita terfikir. Mesti tenang dan rasional. Semoga Allah permudahkan segala urusan kita dan menerima segala amal ibadah kita. Amin. Semoga kita berjumpa di akhirat nanti sebagai seorang penghuni syurga Allah swt.

Ramadhan Kareem buat semua ahli keluarga, sahabat-sahabat, dan para pelajar cikgu. Saya sangat merindui kalian semua. Semoga Allah sampaikan salam kasih dan rindu ini buat kalian.


Penawarhati90
4.02pm
29 Jun 2014 bersamaan  1 Ramadhan 1435H
Langkawi, Kedah





Monday, March 24, 2014

Place Quran

[Place Quran]

Kepada rakan-rakan sekalian,

Saya ingin memperkenalkan satu laman web yang mempromosikan aplikasi mudah untuk meletakkan ayat Al-Quran untuk sebarang penulisan blog, penulisan tesis, dan banyak lagi medan-medan perkongsian ayat Al-Quran.

Perkenalkan : http://placequran.com/

Aplikasinya begitu mudah bagi saya seorang blogger. Mungkin juga bagi anda yang berminat menulis.

Semoga Allah merahmati penghasil laman web ini, dan semua developer yang sentiasa mencari dan melaksanakan idea baru bagi memudahkan urusan masyarakat. Subhanallah, besar ganjaran buat anda semua. In sha Allah. Amin.

Sesiapa yang ingin mengetahui lebih lanjut, mengenai cara penggunaannya, sila menuju ke laman web tersebut.

Sekian.

Penawarhati90
11.30 am
23 Jamadil Awal 1435H bersamaan 25 Mac 2014
Pulau Langkawi, Kedah