Saturday, August 27, 2011

Cinta : Antara Kebahagiaan Atau Kesengsaraan Abadi

Penyampai: Tn Hj Rosdi Baharom

Di dalam kehidupan seseorang mukmin, ia sentiasa berada di dalam pertempuran antara 2 perkara iaitu Iman dan Nafsu. Akhlak dan keperibadian seseorang manusia terbentuk mengikut bahagian (portion) yang diberikannya kepada Iman dan Nafsu. Iman merupakan pemancar dalam kehidupan seorang mukmin, namun begitu nafsu bukanlah untuk dibuang terus tetapi haruslah dididik agar sentiasa tunduk kepada Iman.

Sesungguhnya hati yang telah mengalami kematiannya akan mengakibatkan seseorang manusia itu tidak akan dapat merasakan apa-apa ketika melakukan kemaksiatan kepada Allah Azza Wajalla. Oleh sebab itu, dia tidak merasa apa-apa ketika menderhakai Allah seperti berpacaran, malah dia merasa bangga dengan kederhakaannya.


Kebahagiaan

Allah swt telah menciptakan manusia untuk berbahagia dan manusia itu sepatutnya bahagia apabila dia memenuhi tuntutan-tuntutan dalam mencapai kebahagiaan. Kata Ibnu Qayyim Al-Jauziyah:

“ Sesungguhnya di dalam hati terdapat kotoran yang tidak akan hilang melainkan dengan menerima perintah Allah swt, di dalam hati terdapat kebuasan yang tidak akan lenyap melainkan dengan berjinak dengan Allah swt, di dalam hati terdapat kedukaan yang tidak akan pergi melainkan dengan gembira dan benar dalam melaksanakan perintah Allah swt, di dalam hati terdapat keresahan yang tidak akan tenang melainkan dengan berkumpul hanya keranaNya ”

Sesungguhnya manusia diciptakan untuk berbahagia bukannya menderita. Semua inginkan kebahagiaan, tetapi adakah kita ingin berbahagia seperti bahagianya lembu yang hidupnya hanya makan, minum dan berpacaran sahaja.

Terdapat 3 jenis kebahagiaan yang haram:

1) As happy as a cow (binatang ternak)

2) As happy as a hygiene (pemangsa)

3) As happy as a syaitan (syaitan)

Kebahagiaan yang dinikmati oleh hati, tapaknya ialah MAHABBATULLAH. Hati hanya akan memperoleh kebahagiaan dengan mencintai Allah swt dan menyerahkan segala urusan kehidupan kepada Allah swt. Apabila kita mencintai Allah swt secara total, Allah swt akan membuka jalan untuk mendapat apa yang dicintai.

Apabila kita mengabaikan proses membina keimanan, ditakuti apabila di akhir-akhir kehidupan kita, Allah swt mencabut nikmat iman itu dan kita pulang ke hadrat Allah swt dalam keadaan tidak memiliki iman. Nauzubillah.

Melalui rasa Cinta, manusia akan sedaya upaya berusaha menyempurnakan diri. Cinta adalah amalan hati. Terdapat beberapa jenis Cinta yang sering kali menghinggapi jiwa manusia iaitu:


1) Cinta Ibadah

Bermaksud timbul perasaan hina pada diri dan kita mencintai apa sahaja yang berkaitan dengan Iman. Sentiasa menghadiri majlis zikrullah. Firman Allah dalam Surah Al-Hujerat yang bermaksud:

“Tetapi Allah swt menjadikan kamu Cinta kepada keimanan”

Allah swt akan mengurniakan kita seseorang yang akan kita cintai keranaNya mengikut jalan-jalan yang Dia redhai.

2) Cinta Syirik

Bermaksud cinta yang boleh membawa kepada syirik. Dia menjadikan manusia itu sebagai Tuhan.

3) Cinta Maksiat

Bermaksud Cinta yang boleh membawa kepada sesuatu yang Allah haramkan. Minta Allah swt mencabut perasaan cinta terhadap pasangan yang haram dicintai.

4) Cinta Manusiawi

Cinta yang biasa berlaku dalam jiwa manusia seperti mencintai ibu bapa, adik, guru dan sebagainya. Namun, apabila manusia lalai dalam mengawal cinta ini dan mempengaruhi cintanya kepada Allah swt, maka akan menjadi cinta yang haram.

Sesungguhnya sifat dosa itu akan membawa manusia ke neraka akhirnya dan amal soleh akan membawa manusia ke syurga Allah swt. Realiti manusia pada hari ini adalah mereka terkeliru dalam mencari kebahagiaan.

Kebahagiaan itu tidak mungkin dapat dicapai melalui jalan nafsu kerana kebahagiaan hanya dapat diperolehi dari jalan Iman. Kebahagiaan ini hanya ada pada 3 perkara iaitu Kenal Allah , Taat Allah, dan Cinta Allah. Iman mesti menguasai hidup kerana ia merupakan pemancar.

Kesengsaraan

Jika cinta itu satu proses, membangunkan iman satu proses, menderita juga merupakan satu proses. Hati tidak akan beku secara tiba-tiba. Manusia yang menderita adalah manusia yang ingin mencapai kebahagiaan dalam perderhakaan kepada Allah swt. Terdapat 2 Dimensi penderitaan yang akan dialami oleh mereka yang menderhakai Allah swt iaitu penderitaan Dunia & penderitaan Akhirat.

Satu-satunya dosa yang mengganggu hati anak muda pada hari ini ialah zina hati dan mendekati zina. Cinta yang mendekati zina dikatakan sebagai perlanggaran hak Allah swt atau zunub. Cinta yang bawa kepada zina merupakan perlanggaran hak Allah dan hak makhluk.

Kesan Maksiat

1) Mengalami kerendahan dan kehinaan

Manusia merasa rendah diri, hina dan rasa malu adalah disebabkan masih mempunyai deria rasa. Kata Imam Hassan Al-Basri:

“Kerendahan dan kehinaan disebabkan kemaksiatan akan menyebabkan manusia tidak merasa apa-apa pada hatinya @ kehilangan deria pada hatinya”

2) Apabila manusia berzina, mereka memiliki nafsu haiwani. Nafsu haiwani itu akan mendorong kepada nafsu syaitani.

3) Hati mengalami keterbalikan

Umpama sebuah cawan yang diterbalikkan. Air tidak akan masuk hatta dari arah bawah sekalipun begitulah analoginya keadaan hati apabila mengalami keterbalikannya. Walaupun berkali-kali diberi nasihat, namun, hati tidak lagi terbuka kepada iman. Hati hanyalah terbuka untuk memenuhi kehendak nafsu.

Begitu juga sepertinya span, hati semakin selesa dengan melakukan maksiat dan semakin rosak seiring dengan bertambahnya dosa.

4) Hati mengecut

Hati terpenjara dan dirantai oleh nafsu.

“Pertempuran yang paling hebat yang berlaku di dalam hati manusia adalah pertempuran antara iman dan nafsu” (Dr Majdi Al-Hilali)

5) Menghilangkan fokus hati

“Barangsiapa yang kosong hatinya daripada selain daripada Allah swt, Allah swt akan mengisi hatinya dengan segala kebaikan, barangsiapa yang mengisi hatinya dengan perkara lain kecuali Allah swt, maka Allah swt akan hancurkan hatinya”

Rawatan Hati Mengikut Kitaran Tazkiyah

1. Mendalami Ilmu

Apabila kita sentiasa mengunjungi majlis-majlis ilmu, kita akan mengetahui hak Allah swt ke atas diri kita dan betapa perlunya kita kepada Allah swt. Sebuah hadis mengatakan :

"Wahai manusia, kamulah yang perlu kepada Allah swt"

2. Muhasabah

-Menilai di mana kedudukan kita di sisi Allah swt.

-Bandingkan kamaksiatan yang kita lakukan dengan kebaikan Allah swt ke atas diri kita. Setiap hari kita melakukan kemaksiatan yang berterusan sedangkan setiap hari Allah swt memberi nikmat yang berterusan kepada kita.

-Bagaimana dengan solat kita? Adakah munajat yang efektif? Mungkin ya, tetapi tidak bertahan lama. Cth: dengar azan, namun hati tidak boleh bertindak balas.

3. Muaqabah yang betul

Menghafal surah-surah pilihan. Kata seorang ulama':

" Saya bersarapan dengan zikrullah"

4. Taubat dengan sebenar-benarnya.

Jenis-jenis dosa:

a. Dosa yang Allah abaikan dan ampunkan

b. Dosa yang Allah memang tidak akan ampunkan kecuali taubat dengan sebenar-benarnya.

c. Dosa dengan makhluk

Cara bertaubat dengan makhluk: 1) meminta maaf

2) memuji di belakangnya

5) Mujahadah

Bermaksud usaha untuk tidak berulang keterlanjuran kita.Kesan daripada rawatan ini, hati akan semakin baik atau semakin hidup. Kemudian, mendalami siapakah Rasulullah dan kisah kehidupan Rasulullah saw.

Sahabat-sahabatku sekalian,

Kita tidak tahu bilakah kita akan mati? Apa yang lebih parah adalah kita tidak tahu, bagaimana keadaan hati kita?

-Berhati-Hatilah Dengan Hati.-

12.42 a.m

29 Ramadhan, 29 Ogos 2011

Langkawi, Kedah

No comments:

Post a Comment