Wednesday, July 11, 2012

Kisah Dongeng : Suami Takut Isteri??? ^_^


Ada sebuah kisah seorang raja. Baginda sangat takut kepada isterinya. Baginda cuba mencari jalan, bagaimana untuk menyelesaikan 'masalah' takut isteri. Jadi, baginda merancang untuk mencari mana-mana rakyat jelatanya yang tidak takut kepada isteri untuk bertanyakan tipsnya.


Suatu hari, baginda mengumpulkan semua lelaki dalam kalangan rakyatnya yang sudah berkahwin di istana dan membahagikan tempat duduk kepada dua tempat. Semua rakyat diminta duduk di satu bahagian, dan satu bahagian lagi dibiarkan kosong. Kemudian, baginda memerintahkan supaya sesiapa yang takut kepada isterinya duduk di bahagian yang kosong tersebut. Semua rakyat yang hadir, semuanya bergerak ke bahagian yang kosong (tudia...tak sangka), hanya tinggal seorang pakcik tua.


Apabila melihat pakcik tua ini, raja pun terkejut, dan tidak sangka, masih ada seorang rakyatnya yang tidak takut isteri. Raja pun berhajat untuk bertanya 'tipsnya' kepada pakcik tua ini.


" Pakcik, beta melihat semua rakyat beta takut pada isterinya, tetapi tidak pakcik. Boleh beritahu tak 'tipsnya'??


*Cuba teka apa jawapan pakcik tu??....................................................................................................................................................................Kata pakcik tersebut:

" Tuanku, sebelum patik datang ke istana, isteri patik kata, abang, kalau duduk di satu tempat saja, jangan gerak-gerak dah, sebab tu patik tak berani ubah tempat duduk"

Hehehehe......


Tak sangkaaaaa.....


Hanya sekadar hiburan, tapi ada betulnya. Pada mulanya, saya ingatkan isteri pakcik tu dah meninggal ke apa? Rupa-rupanya, pakcik lagilah ....


Penawarhati90
12.26 p.m
22 Syaaban 1433H bersamaan 12 Julai 2012
Putrajaya

No comments:

Post a Comment