Saturday, May 4, 2013


Sikap Seorang Muslim Kepada Sistem Bukan Islam


Berpegang kepada kaedah.
1.       Berperang (Harbun)

Seorang muslim itu harus sentiasa berada di dalam kecemasan terhadap sistem yang tidak meletakkan Islam di hadapan. Kita tidak boleh merasa selesa, merasa cukup dengan sistem jahillilah yang sedang bermaharajalela ketika ini. Oleh itu, barulah kita akan sentiasa terjaga dan sedar serta merasai tanggungjawab yang besar untuk berperang bagi meruntuhkan system Jahilliah dan membangunkan sistem Islam iaitu sistem yang dibawa oleh Allah swt.
Oleh yang demikian, orang mukmin perlu cerdik.

Terdapat 2 klasifikasi “Harbun”:

a.       Al-Harbun Al- Fikhriah (Peperangan Melalui Pemikiran)
Hal ini bermakna, seorang muslim itu mesti menyampaikan kefahaman dan kesedaran Islam kepada seluruh anggota masyarakat yang dalam kejahilan dan mencari kebenaran.  Tidak ada cuti bagi seorang muslim dalam usaha untuk menyampaikan kebenaran Islam.


 Kemudian, seorang muslim harus mendedahkan tembelang-tembelang kekufuran terhadap sistem jahilliah melalui genjatan senjata. Kaedah ini dinamakan sebagai kaedah Abu Musair @ Abu Basyir.


b.      Peperangan Secara Fizikal

-Mendedahkan kekufuran dan tembelang-tembelang sistem secara  realiti dan di alam maya.
-Jangan bersekongkol dengan jahilliah.
-Mengkaji matlamat dan wasilah setiap pimpinan yang manakah yang meletakkan Islam di   
 hadapan.2.       Keperibadian seorang muslim.a.       Seorang muslim itu perlu ada tamayyuz (perbezaan).
-Menterjemahkan Islam yang bersih dalam kehidupan.
-Penghayatan Islam.
b. Mengelakkan subahat.
c. Wara’


“Maka berperanglah kamu di jalan Allah, tidaklah kamu dibebani melainkan dengan kewajiban kamu sendiri. Kobarkanlah semangat mukmin (untuk berperang). Mudah2an Allah menolak serangan orang2 kafir itu. Allah amat besar kekuatan dan amat keras siksaan(nya)”
(An Nisa’: 84)

Selamat mengundi, semoga Allah mengurniakan kemenangan bagi mereka yang berjuang demi
Mempertahankan Islam.

“Berangkatlah kamu baik dalam keadaan merasa ringan atau merasa berat, dan berjihadlah dengan harta dan dirimu di jalan Allah, Yang demikian itu adalah lebih baik bagimu jika kamu mengetahui.”
Q.S.At-Taubah: 41)

“Janganlah kamu mengira bahwa orang-orang yang gugur di jalan Allah itu mati, bahkan mereka itu hidup di sisi Tuhannya dengan mendapatkan rezeki. Mereka dalam keadaan gembira disebabkan karunia Allah yang diberikan kepada mereka dan mereka bergembira hati terhadap orang-orang yang masih tinggal di belakang mereka yang belum menyusul, bahawa tidak ada kekhawatiran terhadap mereka dan tidak pula mereka bersedih hati .”
(Ali Imran: 169-170)


Hanya beberapa jam lagi.......

"Hasbunallah wani'mal wakeel, ni'mal maula, wani'mal nasir" 

Penawarhati90
5.45 am
5 Mei 2013
Langkawi, Kedah

No comments:

Post a Comment