Tuesday, July 30, 2013

Ramadhan Yang Indah Bersama Mereka


Alhamdulillah, segala puji hanya bagi Allah, atas kesudianNya memberi kesempatan untuk kita menghirup udara segar Ramadhan Yang Barakah, terutamanya pada penghujung 10 hari terakhirnya. Subhanallah, saya merasakan detik kehidupan yang sungguh tenang dan indah pada setiap saat, setiap hari di bulan Ramadhan. Sepanjang melalui ramadhan kali ini, saya memanjatkan syukur yang amat kepada Allah swt, kerana sentiasa membahagiakan jiwa saya salah satunya dengan mempertemukan saya bersama insan-insan yang sentiasa meniupkan aura positif ke dalam diri saya. Tidak kira siapa sahaja yang saya temui, saya sentiasa melihat wajah yang tenang dan tersenyum. Subhanallah, betapa Madrasah Ramadhan ini merupkan Madrasah Tarbiyah buat insan menjadi seorang Muslim, seterusnya Mukmin, kemudian Muttaqin. Silibusnya cukup lengkap seandainya kita mengikuti satu persatu silibus Tarbiyah Ramadhan dalam Melahirkan Insan Muttaqin, in sha Allah, Kemenangan itu milik mereka yang menjalaninya dengan Iman & Mengharapkan Keredhaan Allah swt. 


" Ya Allah, nikmat apa sahaja yang daku kecapi dan perolehi daripada para hambaMu pada waktu pagi/petang hari ini, semuanya adalah daripadaMu jua; Yang Maha Esa dan tidak mempunyai sekutu. BagiMu segala puji & syukur"


Pada kesempatan ini, saya ingin mengambil masa beberapa minit untuk mengucapkan Jutaan Jazakumullahukhairan kathira kepada beberapa insan yang sentiasa prihatin dan tulus dalam ukhuwahnya. Jazakumullahukhairan kathira kepada anak-anak didikku atas segala pemberian sepanjang cikgu di sini. Sungguh cikgu tidak menyangkakan bahawa ikatan kita akan seerat ini. Cikgu tidak pernah sekali-kali melupakan kamu walaupun kita telah terpisah pada jarak masa yang begitu panjang. Alhamdulillah, Allah swt meraikan ukhuwah mahabbah kita, dengan mengatur satu demi satu pertemuan, agar kita bisa terus menjalinkan ukhuwah dalam rangka mencapai Redha Allah. 

Thanks a lot...

Macam tau2 cikgu suka buku...hehe. In sha Allah. (lepas baca, kena buat sesi bedah buku)


" Cikgu, saya tak tahu nak nasihat cikgu macam mana, cikgu baca jelah buku ni"- My student


Menu berbuka puasa untuk warga HOM. Tiba-tiba muncul di klinik dengan sebuah kejutan..Jazakillahukhairan kathira, my dear Shahirah..


Buat anak-anak didik yang cikgu kasih kerana Allah swt,

Alhamdulillah, cikgu sangat bersyukur berpeluang mengenali kalian, insan-insan yang sangat berharga dalam hidup cikgu. Saat bersama kamu adalah saat yang sangat indah dalam kehidupan cikgu. Saat bertadarrus dan bermusafir bersama kalian, adalah detik-detik sebuah pengharapan agar Allah akan mempertemukan kita di Jannah-Nya. Sama-sama kita saling mendoakan, semoga Allah menerima segala amal kita.

Merekalah insan-insan yang sentiasa bersama saya, walaupun mereka jauh lebih muda daripada saya, kadangkala segala kata pujukan, nasihat, gurau senda mereka mendidik saya erti sabar & syukur. Merekalah anak didik dan sahabat saya selamanya... In sha Allah.

Sweet Memory : 17 Ramadhan 1434 H, iftar bersama pelajar yang dirindui & dicintai selalu....

Jazakumullahukhairan kathira buat semua. Mari kita terus berlari kencang, menyiapkan bekalan menuju akhirat iaitu TAQWA. Semoga sinar ramadhan ini mendidik kita untuk menjadi hamba Rabbani, iaitu hamba yang begitu dekat dengan Illahi Rabbul Izzati. Sentiasa saling mendoakan antara satu sama lain, semoga ikatan kita ini menjadi saksi yang melayakkan kita bertemu di syurga Illahi. Doakan cikgu selalu. Terus berlari tanpa henti dalam pencarian menjadi Hamba Allah yang soleh/ah. 

Dalam perjalanan ini, ada kalanya kita bisa berlari, ada kalanya kita berjalan sahaja, ada masanya pula kita jatuh, tetapi, bangunlah semula, bepaut & bergantung terus menerus kepada Yang Maha Satu, in sha Allah, suatu saat, Dia akan membangunkan kita dalam keadaan yang lebih baik daripada sebelumnya.

Saya ingin menghargai setiap insan yang hadir ke dalam kehidupan saya, semoga kita terus saling mendoakan agar Allah mempertemukan kita di syurgaNya, destinasi paling abadi paling hakiki. Senyum. :)

Alhamdulillah..Keputusan Akhir Semester telah diperolehi..Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah... Jazakumullahukhairan kathira kepada mereka yang tidak pernah berhenti menembak doa buat saya...:)


Penawarhati90
10.37 am
22 Ramadhan 1434H bersamaan 31 Julai 2013
Universiti Sains Malaysia 

No comments:

Post a Comment